Tips

Voeg zelf tips toe via het reactiekader onderaan deze pagina!

Tip 1

‘Boodschap aan elkaar’ kan ook dienst doen voor gesprek binnen één generatie.

Tip 2

Ouderen blijken door het boek ook terug te kijken op de geloofsopvoeding die zij zelf van hún ouders hebben meegekregen. Het gaat dus niet alleen om wat zij zelf hebben doorgegeven, maar ook wat zij ontvangen hebben destijds.

Tip 3

Een gesprek tussen docenten levensbeschouwing en hun leerlingen is ook een generatiegesprek!

Tip 4

Mooie beginvraag voor een generatiegesprek: Wat zou jij de andere generatie willen vragen?

Tip 5

Als de drempel naar een generatiegesprek erg hoog lijkt, vraag dan als gespreksleider een buitenstaander die het vertrouwen geniet van iedereen.

Tip 6

Als de verschillen tussen de generaties groot lijken, moeten vooral de jongeren attent zijn op de valkuil van het willen ‘pleasen’.

Tip 7 en 8 zie hieronder bij Reacties

Tip 9

Eet samen! En praat ondertussen met elkaar over vragen uit ‘Boodschap aan elkaar’. Verdeel eventueel de vragen over de gangen. Bij een voorafje passen verkennende vragen, bij de hoofdschotel de vragen die veel aandacht verdienen, bij het toetje misschien een rondvraag – of de meer delicate vragen…? (N.a.v. Trouw 30.5.16, over ds. Robbert Jansen, chr. geref. predikant in Kornhorn, die ‘Ik geloof het wel’-diners organiseert om mensen met elkaar in gesprek te brengen. Zie de website www.ikgeloofhetwel.nl voor meer informatie.)

Een soortgelijk, maar weer heel anders ingevuld initiatief is de Generatieproeverij. Zie de site

Generatieproeverij

(www.generatieproeverij.nl).

Tip 10

Het Kerstdiner, door Daan van der Waals

November is in het land – Bloem: ‘Altijd november, altijd regen, altijd dit lege hart, altijd’… – en dus hebben we straks ook de kersttijd voor de boeg. Ik vraag me af of dat ook niet een rol kan spelen als het om ‘Boodschap’ gaat. Speciaal dan het kerstdiner. Bij ons thuis is het gewoonte dat we dat diner savoureren met kinderen, partners en kleinkinderen. Je kunt je afvragen of dat gelegenheid biedt voor een wat meer verdiepend gesprek. En dan is er het kerstverhaal… Vanouds wordt bij ons aan tafel of direct na de maaltijd uit de Bijbel gelezen. Met kerst kom je al gauw terecht b.v. bij Lucas 2 of Johannes 1. Maar dat is een lastige zaak. Het heeft veel weg van een verplicht nummer dat ‘de volgende generatie’ (of wat daarop volgt) lijdzaam ondergaat. Zij zijn dat bijbellezen aan tafel niet gewend en hebben er ook geen behoefte aan. Maar om pa en ma te plezieren…
Ik houd niet van verplichte nummers. Ik zal ook niet om stilte voor de maaltijd verzoeken als ik tafelgenoten heb die er meesmuilend naar kijken of als er veel lawaai rondom is.
Een paar jaar geleden zijn wij overgegaan tot het voorlezen van een kerstverhaal i.p.v. de bekende bijbelgedeelten. Ik put daarvoor uit het heel aardige boekje ‘Het kerstverhaal’ van Nelleke Viëtor. Het werd mij door de Remonstranten toegestuurd en de schrijfster is zelf ook remonstrant. Zij had de behoefte om kinderen en kleinkinderen een kerstverhaal voor te lezen, maar de bestaande literatuur vond ze ongeschikt. Te veel tekst, dus tijdrovend, vaak ook te vroom of sentimenteel. Ze ging zelf schrijven! Korte verhalen, nog geen duizend woorden per verhaal, spelend in de eigen tijd met herkenbare situaties, wel altijd rond 24 en 25 december, luchtig van toon, toch met een ‘kerstgedachte’, impliciet. Er wordt hier bij ons thuis met aandacht naar geluisterd, de kinderen vinden het leuk, en het kan aanleiding zijn voor een gesprek.
Kerstfeest kan in het verband van ‘Boodschap aan elkaar’ en G3 een belangrijk moment zijn, omdat het feest zowel binnen als buiten de kerk wordt gevierd.

PS 14 november 2016:  Inmiddels is een tweede bundel kerstverhalen van Nelleke’s hand verschenen. Die gaat in december naar de abonnees van AdRem. Voor 5 euro kunt u het boekje bestellen bij het bureau van de Remonstranten, Nieuwegracht 27a, 3512 LC Utrecht, telefoon 030-2316970, info@remonstranten.org. Ook deze tweede bundel heet ‘Het kerstverhaal x 10’, alleen moet je bij bestellen wel het jaartal 2016 vermelden. Bij grotere aantallen wordt de prijs 3,50 euro plus verzendkosten.

Tip 11

Film over generatiegesprek

Tijdens de discussie na een lezing bij het ROC De Friese Poort in Drachten raadde een van de aanwezigen de film ‘Toni Erdmann’ aan, als een goed voorbeeld van het generatiegesprek. Een G3 met vader en dochter in de hoofdrollen!

3 reacties op “Tips

  1. Tip 8

    Willen ‘pleasen’ is niet slechts voor jongeren een valkuil maar ook voor ouderen (zie ook Tip 6). De gesprekssituatie kan te veel de inhoud bepalen. Ouderen kunnen denken: laat ik daar maar niet over beginnen, want het komt toch niet aan. Maar dat weet je niet altijd, en in elk geval moeten heikele punten niet worden vermeden. Het zou een van de verklaringen kunnen zijn voor het opmerkelijke feit dat in de geciteerde gesprekken en briefwisselingen nauwelijks over Jezus wordt gesproken. Oftewel: laat het achterste van je tong zien, ook al is dat misschien geen aantrekkelijk schouwspel.

  2. Tip 7

    Een gemeente of parochie kan het generatiegesprek ook bevorderen door het vormen van een gespreksgroep waarin de deelnemers ervaringen uitwisselen en/of elkaar ondersteunen om een familiegesprek aan te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.